Blog Post
Endometrioza: Ce înseamnă și cum se diminuează simptomele?

Endometrioza e o boală în care țesutul similar cu cel care căptușește uterul crește în afara acestuia. Femeile care se confruntă cu asta experimentează adesea dureri în zona pelviană și au dificultăți în a rămâne însărcinate.
Cauza endometriozei e necunoscută și nici nu se cunoaște o modalitate de a preveni boala. Nu există un tratament curativ, dar simptomele pot fi gestionate cu medicamente sau prin intervenții chirurgicale.
Descoperă:
- Ce înseamnă endometrioza?
- Care sunt cauzele?
- Ce simptome are endometrioza?
- Dar complicații?
- Cum se diagnostichează?
- Ce tratamente sunt și care sunt prețurile operației de endometrioză?
- Întrebări frecvente despre tipuri de endometrioză, endometrioză și sarcină, menopauză și cancer
Endometrioza: Ce este?
Endometrioza este o afecțiune în care țesutul similar cu cel care căptușește uterul tău, crește în afara cavității uterine. Căptușeala uterului se numește endometru.
Endometrioza apare atunci când țesutul asemănător endometrului crește pe ovare, intestin și țesuturile care căptușesc pelvisul. E rar ca acest tip de țesut să se răspândească și dincolo de regiunea pelviană, dar nu imposibil. Dacă ajunge totuși în afara uterului, diagnosticul e de „implant endometrial”.
Schimbările hormonale ale ciclului menstrual afectează acest țesut aflat în locuri nepotrivite, cauzând inflamații și dureri. Asta înseamnă că țesutul va crește, se va îngroșa și se va descompune. În timp, țesutul descompus nu are unde să fie eliminat și rămâne prins în pelvis.
Acest țesut prins în pelvis poate provoca:
- Iritație
- Formarea de cicatrici
- Aderențe (benzi de țesut fibros care leagă organele pelviene între ele)
- Dureri severe în timpul ciclului menstrual
- Probleme de fertilitate
Endometrioza: Cauze
- Una dintre cele mai vechi teorii susține că endometrioza apare din cauza unui proces numit menstruație retrogradă, pe care, conform cercetărilor, îl experimentează 90% dintre femei. Acest proces are loc atunci când sângele menstrual curge înapoi în cavitatea pelviană, prin trompele uterine, în loc să fie eliminat din corp prin vagin.
- O altă teorie sugerează că hormonii transformă celulele din afara uterului în celule endometriale (similare cu cele care căptușesc interiorul uterului).
- Unii cred că această afecțiune poate apărea dacă mici zone ale abdomenului se transformă în țesut asemănător endometrului. Asta se poate întâmpla fiindcă celulele din abdomen provin din celule embrionare, care își pot schimba forma și funcția. Nu se știe de ce are loc acest fenomen. Aceste celule endometriale dislocate pot fi localizate pe pereții pelvieni și pe suprafețele organelor pelviene: pe vezica urinară, ovare sau rect. Ele continuă să crească, să se îngroașe și să sângereze pe parcursul ciclului menstrual, ca răspuns la hormonii din organism.
- De asemenea, este posibil ca sângele menstrual să se scurgă în cavitatea pelviană, printr-o cicatrice chirurgicală (de exemplu, după o naștere prin cezariană).
- O altă teorie sugerează că celulele endometriale sunt transportate în afara uterului prin sistemul limfatic. Afecțiunea ar putea apărea din cauza unei disfuncții a sistemului imunitar, care nu reușește să distrugă celulele endometriale rătăcite.
- Unii spun că endometrioza ar putea începe încă din perioada fetală, cu țesuturi plasate greșit, care încep să răspundă la hormonii pubertății.
Dezvoltarea endometriozei ar putea fi, de asemenea, legată de factori genetici sau chiar de toxinele din mediu.
Endometrioza: Simptome
Simptomele endometriozei variază. Unele femei pot avea simptome ușoare, în timp ce altele pot experimenta simptome moderate sau severe.
E important de menționat aici că intensitatea durerii nu indică gradul sau stadiul afecțiunii. Deci poți avea o formă ușoară a bolii și să te confrunți cu dureri chinuitoare, la fel cum poți avea o formă severă, dar să resimți un disconfort minim. De asemenea, e posibil să nu ai simptome deloc.
Durerea pelviană e cel mai frecvent simptom al endometriozei. Altele sunt:
- Menstruațiile dureroase
- Crampele apărute cu 1 sau 2 săptămâni înainte de menstruație
- Sângerările menstruale abundente sau sângerările între menstruații
- Infertilitatea
- Durerea în timpul actului sexual
- Disconfortul la mișcările intestinale
- Durerile lombare care pot apărea oricând în timpul ciclului menstrual
E esențial să mergi la ginecolog regulat, astfel încât medicul tău să poată monitoriza orice schimbare, mai ales dacă ai două sau mai multe simptome.
Complicații ale endometriozei
Problemele de fertilitate reprezintă cea mai frecventă complicației a endometriozei. Cu toate acestea, pacientele cu forme mai ușoare pot să conceapă și să ducă o sarcină la termen. De asemenea, unele au putut să rămână însărcinate după îndepărtarea chirurgicală a țesutului asemănător endometrului. Alte opțiuni sunt tratamentele de fertilitate sau fertilizarea in vitro.
Discută cu medicul tău, pentru a înțelege mai bine toate variantele disponibile. Acesta te poate ajuta să iei în considerare momentul potrivit pentru a avea copii, să explorezi alternative pentru a deveni părinte sau pentru a amâna sarcina.
Iar dacă să fii mamă nu e o prioritate pentru tine, endometrioza poate avea alte provocări; depresia, anxietatea și alte probleme de sănătate mintală apar mai frecvent la persoanele cu această afecțiune. Din nou, vorbește cu un specialist ca sa nu fi singură în gestionarea tuturor simptomelor.
Test endometrioză
Diagnosticarea endometriozei începe cu un examen fizic. Medicul îți va cere să descrii simptomele, inclusiv unde și când simți durere.
De la caz la caz, va necesita una sau mai multe dintre investigațiile următoare:
- Examen pelvian. Medicul examinează zonele din pelvis, folosind unul sau două degete pentru a verifica prezența unor formațiuni neobișnuite. Acestea pot include chisturi pe organele de reproducere, zone dureroase, excrescențe neregulate (noduli) sau cicatrici în spatele uterului. Adesea, zonele mici de endometrioză nu pot fi depistate decât dacă s-a format un chist.
- Ecografie. Acest test folosește unde sonore pentru a crea imagini ale interiorului corpului. Pentru a captura imaginile, un dispozitiv numit transductor se apasă pe zona abdomenului sau se introduce în vagin, în cadrul unei ecografii transvaginale. Ambele tipuri de examinări pot fi realizate pentru o vizualizare mai bună a organelor de reproducere. O ecografie standard nu confirmă endometrioza, dar poate depista chisturi asociate cu această afecțiune.
- Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Acest examen folosește un câmp magnetic și unde radio pentru a crea imagini ale organelor și țesuturilor din corp. Pentru unii pacienți, RMN-ul ajută la planificarea intervenției chirurgicale, oferind informații detaliate despre localizarea și dimensiunea excrescențelor de endometrioză.
- Laparoscopie. Investigația îi permite medicului să examineze interiorul abdomenului pentru semne de țesut endometrial. Înainte de intervenție, primești un anestezic care induce o stare asemănătoare somnului și previne durerea. Chirurgul a face o mică incizie lângă ombilic și introduce un instrument subțire de vizualizare numit laparoscop. Procedura oferă informații despre localizarea, extinderea și dimensiunea excrescențelor de endometrioză.
- Biopsie. Medicul prelevează o mostră de țesut, de obicei în timpul laparoscopiei, iar un specialist o analizează la microscop pentru a confirma diagnosticul.
Tratament endometrioză
Dacă e simptomatică, endometrioza îți poate afecta activitățile de zi cu zi. Deși nu există tratament, sunt modalități prin care simptomele pot fi diminuate. În primă fază, medicul tău va încerca tratamente conservatoare, recomandând intervenții chirurgicale doar dacă afecțiunea nu se ameliorează. Reacțiile la tratamente diferă de la o persoană la alta, însă doctorul tău te va ajuta să găsești opțiunea care funcționează cel mai bine pentru tine.
- Medicamente pentru durere
Analgezicele precum ibuprofenul nu necesită prescripție medicală și pot diminua durerea provocată de endometrioză.
- Terapia hormonală
Administrarea hormonilor suplimentari poate ameliora durerea și opri progresia endometriozei. De asemenea, terapia hormonală ajută corpul să regleze modificările hormonale lunare care stimulează creșterea țesutului endometrial în afara uterului.
- Contraceptive hormonale
Contraceptivele hormonale reduc fertilitatea prin faptul că previn creșterea și acumularea lunară a țesutului endometrial. Pilulele contraceptive, plasturii și inelele vaginale pot reduce sau elimina durerea, în cazurile mai puțin severe de endometrioză.
De asemenea, injecția cu medroxiprogesteron e eficientă în oprirea menstruației și a creșterii zonelor endometriale, ameliorând durerea și alte simptome. Totuși, aceasta poate avea efecte secundare precum creșterea în greutate, reducerea densității osoase și depresia.
- Agoniști și antagoniști GnRH (hormonul de eliberare a gonadotropinei)
Aceste medicamente blochează producția de estrogen, prevenind menstruația și inducând menopauza artificială. Se găsesc în formă injectabilă sau orală.
Terapia GnRH poate avea efecte secundare precum uscăciunea vaginală și bufeurile, care pot fi gestionate prin administrarea simultană a unor doze mici de estrogen și progesteron.
- Danazol
Danazol e un alt medicament utilizat pentru a opri menstruația și pentru a reduce simptomele endometriozei. Cu toate acestea, afecțiunea își poate continua progresul. De asemenea, medicamentul poate cauza efecte secundare precum acneea și hirsutismul (creșterea excesivă a părului pe față și corp).
Endometrioză: Operație
Operația de endometrioză e recomandată pacientelor care vor să rămână însărcinate sau care suferă de dureri severe, în cazul cărora tratamentele hormonale nu funcționează. Scopul este de a îndepărta sau distruge țesutul endometrial, fără a deteriora organele de reproducere.
- Laparoscopia este o intervenție minim invazivă, utilizată pentru a identifica, diagnostica și elimina țesutul endometrial anormal. Chirurgul face incizii mici în abdomen, pentru a distruge aceste țesuturi cu ajutorul laserului.
- Histerectomia e o operație de endometrioză care se face numai în ultimă instanță, dacă celelalte tratamente nu funcționează. Histerectomia totală implică îndepărtarea uterului, a colului uterin și, de obicei, a ovarelor, pentru a opri producția de estrogen care stimulează creșterea țesutului endometrial.
Există și alte tipuri de histerectomie:
- Subtotală (parțială): Îndepărtează partea superioară a uterului, lăsând colul uterin intact.
- Radicală: Este efectuată în cazuri de cancer și implică îndepărtarea uterului, a colului uterin și a părții superioare a vaginului.
Prețuri operație endometrioză
În general, prețurile pentru operațiile de endometrioză în România pot varia între 10.000 și 20.000 de lei, în funcție de complexitatea intervenției și de durata spitalizării. E important să discuți cu doctorul tău despre opțiunile de tratament și costurile asociate, pentru a lua o decizie informată, adaptată nevoilor și situației tale medicale.
Întrebări frecvente
Endometrioza este cancer?
Nu, endometrioza nu este cancer. Este o afecțiune în care țesuturi similare mucoasei uterine cresc în afara uterului, provocând dureri și alte simptome.
Câte tipuri de endometrioză sunt?
Există patru tipuri de endometrioză: minimă, ușoară, moderată și severă. Clasificarea se face în funcție de locația, numărul, dimensiunea și profunzimea țesuturilor endometriale.
- Endometrioza minimă prezintă leziuni mici și țesuturi superficiale pe ovare, cu posibilă inflamație pelvină.
- Endometrioza ușoară prezintă leziuni ușoare și țesuturi superficiale pe ovare și peretele pelvin.
- Endometrioza moderată presupune mai multe țesuturi profunde pe ovare și peretele pelvin, cu mai multe leziuni.
- Endometrioza severă înseamnă țesuturi profunde pe peretele pelvin și ovare, leziuni pe trompele uterine și intestine, precum și chisturi pe unul sau ambele ovare.
Pot rămâne însărcinată cu endometrioză?
Da, poți rămâne însărcinată. E posibil să să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a trata endometrioza și poate fi mai dificil decât pentru persoanele care nu au această afecțiune, dar se poate. Discută cu medicul tău pentru a găsi cea mai bună opțiune pentru tine.
Cum se manifestă endometrioza la menopauză?
În majoritatea cazurilor, simptomele dureroase ale endometriozei se ameliorează la menopauză. Odată ce corpul încetează să mai producă hormonul estrogen, formațiunile se micșorează treptat. Cu toate acestea, unele femei care urmează terapia hormonală pentru menopauză, pot continua să aibă simptome de endometrioză.
Endometrioza este o afecțiune cronică și idiopatică – deci nu se cunoaște cauza și, în prezent, nici nu există un tratament pentru asta. Totuși, anumite medicamente, terapia hormonală și intervențiile chirurgicale pot ajuta la gestionarea simptomelor și complicațiilor. De asemenea, afecțiunea tine să se ameliorează după menopauză.
Articole recente
Pe blogul nostru găsești articole bazate pe știință, explicate pe înțelesul tuturor. Fie că vrei să previi, să înțelegi sau să tratezi, aici ai acces la sfaturi utile pentru o viață sănătoasă!










Programează o consultație acum
Nu lăsa incertitudinea să-ți afecteze liniștea. Programează o consultație virtuală și transformă rezultatele tale medicale în răspunsuri clare.
